2 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Dörrhandtaget har fastnat, dörren går inte att öppna

Dörrhandtaget har fastnat, dörren går inte att öppna

Dörrhandtaget hänger ner och dörren kan inte längre öppnas ordentligt? Hur kan man fixa något sånt här? Ibland är det problem med dörrhandtaget eller dörrlåset, och ett trasigt lås bör repareras snart.

När dörrhandtaget hänger

Om dörrhandtaget hänger ner och inte längre går upp av sig självt kan det ha olika orsaker. Antingen sitter dörrhandtaget eller fyrkanten i låset fast eller så är fjädern i låset lös eller trasig. I vilket fall som helst bör du kontrollera låset noggrant och fastställa orsaken. Om du vill gå felsökning, fortsätt enligt följande, till exempel:

  • Prova att ta isär dörrhandtagen.
  • För att göra detta, lossa den lilla skruven eller splittappen på ett av de två dörrhandtagen.
  • Dra av dörrhandtaget och ta sedan bort det andra dörrhandtaget med fyrkanten.
  • Nu måste du ta bort låset genom att ta bort de två skruvarna på framsidan av dörren.
  • Ta sedan bort låset och kontrollera att det är lätt att röra sig.
  • Kontrollera om en liten fjäder på kanten av dörrspärren är lös eller trasig.
  • Om du hittar några defekter är det bäst att byta ut låset.

När dörrlåset kan repareras vid behov

En reparation av dörrlåset är endast möjlig i ett fåtal undantagsfall. Däremot kan du rengöra dörrlåset ordentligt från damm och smuts, sätta tillbaka eventuell fjäder som kan ha lossnat och på så sätt få låset att fungera igen. Du bör dock inte uppehålla dig vid sådana reparationsförsök för länge. Om andra delar är defekta eller om du stöter på enskilda delar när du tar bort dem bör du byta ut låset.

Rengör låset och applicera nya smörjmedel

Det är bäst att använda tryckluft för att rengöra dörrlåset noggrant. Med den kan du ta bort damm och smuts från låsets alla hörn. Applicera sedan lite olja, gärna finolja eller symaskinsolja, på de rörliga delarna. Naturligtvis kan du även använda speciell låsolja. Kontrollera noga före installation om alla rörliga delar kan flyttas och om låset kan öppnas och stängas igen utan problem.

Weiterlesen:
Dörrbeslag » Du bör känna till dessa mått och standarder

Installation av det nya låset eller efter dess reparation

Installera bara ett gammalt lås om du har identifierat och åtgärdat ett tydligt fel. För att installera låset eller ett motsvarande ersättningslås, fortsätt helt enkelt i omvänd ordning. Efter att ha installerat låset och dörrhandtagen, se till att allt går smidigt och att nyckeln också kan vridas enkelt. Om du fortfarande hittar några fel, kontrollera installationen igen. Du kan också använda detta tillfälle för att kontrollera om spärrbulten sitter korrekt och om spärren kan aktiveras korrekt och återgår till sitt ursprungliga läge.

Ссылка на основную публикацию