1 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Spänn fast PUK-sågbladet — så här görs det på rätt sätt

Spänn fast PUK-sågbladet — så här görs det på rätt sätt

Bland handsågarna är PUK-sågen något av en klassiker. Den kan användas för många ändamål och är praktiskt taget oförstörbar. Om sågbladet måste bytas uppstår ofta frågan hur man använder det på rätt sätt. Vårt bidrag avslöjar hur detta fungerar.

PUK-sågar

En PUK-såg är en liten bågfil där sågbladet kläms fast i oket. Sågbladen hålls i båda ändar av fästet — de har därför ett litet hål i varje ände

PUK-sågblad finns för

  • Metallarbete (metallsågblad, t.ex. nr 312)
  • Träslöjd (träsågblad t.ex. nr 313)
  • Precisionssågningsarbete (t.ex. metallprecisionssågblad nr 320)
  • Universalverk (t.ex. nr 310 – metall-trä-plast)

Ett lämpligt sågblad ska alltid användas för respektive arbete. Klämning är vanligtvis inte svårt, hur man gör det beskrivs nedan.

Priser för PUK-sågblad

Att byta sågklinga är relativt billigt — du kan få högkvalitativa sågklingor av härdat bandstål med olika tandningar från cirka 0,50 EUR till 1 EUR. Set är oftast ännu billigare, här kan du få set med 8 olika sågblad (metall, trä, fin och mycket fin tandning) från cirka 12 euro.

Priserna är inte överraskande, eftersom själva sågen vanligtvis kan hittas för långt under 10 EUR.

Tändernas riktning på sågbladet

Om och om igen finns det svårigheter när man ändrar hur kuggningen på PUK-sågen ska riktas in. Men svaret på detta är ganska enkelt: alla europeiska sagor fungerar på Hub (endast japanska sågar fungerar på pull).

Sågklingorna måste därför alltid sättas in på ett sådant sätt att tänderna Fram visa.

Weiterlesen:
Motorsågsslipning 3 sätt * Instruktioner, videor och tips

Tänder inåt eller utåt

Med mjuka material (t.ex. isoleringsmaterial) kan det vara värt att sätta in sågbladet så att tänderna inuti, dvs i tinningarnas riktning, och den släta sidan är vänd nedåt. Detta bevisar också ofta sitt värde när man sågar igenom rör eftersom det skapar en jämn skäregg.

byte av löv

Att byta blad är relativt enkelt. Många PUK-sågar har en klämanordning. Om ingen är tillgänglig kan du trycka sågen mot hårt motstånd (t.ex. en vägg) på ett sådant sätt att fästet trycks ihop något.

Sågbladet kan sedan tas bort och det nya enkelt sättas tillbaka i spåren. Om detta är för svårt kan du även använda ett skruvstäd.

tips och tricks
När du sågar, se alltid till att du utövar så lite tryck som möjligt. Sätt sågen i arbete, inte dina muskler.
Ссылка на основную публикацию