8 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Byta en glödlampa: hur det fungerar

Byta en glödlampa: hur det fungerar

Vid första anblicken låter det ganska enkelt att byta en glödlampa. Ändå kan det också finnas den ena eller andra fallgropen. I den här artikeln kan du läsa vad du bör vara uppmärksam på och hur du gör ändringen korrekt.

Glödlampa eller energisnål lampa?

Konventionella glödlampor har varit förbjudna i EU i flera år och finns inte längre kommersiellt tillgängliga. Du kan i alla fall bara välja mellan lampor baserade på LED (det bättre alternativet) eller vanliga energisnåla lampor.

Med båda måste du dock ta hänsyn till den lägre erforderliga effekten. Om du tidigare skruvat in en 100 watts glödlampa behöver du nu bara en femtedel av effekten – i detta fall en 20 W energisnål lampa.

Precis som för konventionella glödlampor får den högsta tillåtna wattstyrkan som anges på lampan inte överskridas. Du måste även göra omvandlingen här: Om glödlampor på upp till 60 watt är tillåtna i lampan bör du inte använda energisnåla lampor med mer än 12 watt.

Byta en glödlampa korrekt – steg för steg

  • Lampe
  • trasig glödlampa
  • ny energisnål lampa att byta ut
  • kanske en skruvmejsel

1. Stäng av strömmen

Slå av lämplig säkring. Detta är viktigt för din säkerhet och bör aldrig glömmas bort eller helt enkelt ignoreras.

2. Skruva loss den gamla glödlampan

Kontrollera först om glödlampan fortfarande är varm. Om den har varit i drift nyligen bör du först låta den svalna lite. Vrid sedan försiktigt ut glödlampan och placera den säkert där den inte kan rulla av.

3. Skruva i ny glödlampa

Kontrollera uttaget: om mittfjäderkontakten ser väldigt nedtryckt ut, använd en skruvmejsel för att försiktigt böja upp den igen. Päronet har då bättre kontakt. Efter det skruvar du den nya glödlampan Fest och se till att det sitter säkert och vingfritt i uttaget.

Weiterlesen:
Glödlampan är trasig » Så här byter du den

4. Kontrollera ny glödlampa

Slå på strömmen igen och testa att den nya lampan fungerar. Om inte kan du behöva börja felsöka. Du kan hitta några tips här. Om du vill byta ut en energisnål lampa fungerar även denna på exakt samma sätt som beskrivs här.

tips och tricks
Engelska lampor har förresten ett så kallat bajonettlås. För att kunna skruva loss ett päron måste man först trycka ner det försiktigt(!). I enskilda fall kan du även stöta på en sådan stängning på våra breddgrader.
Ссылка на основную публикацию