0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Byt ut ett rulljalusibälte

Byt ut ett rulljalusibälte

Rulljalusibälten utsätts för permanent påfrestning. Ett relativt högt slitage på dessa komponenter är därför oundvikligt och att byta ut rulljalusibanden är en typisk och återkommande gör-det-själv-aktivitet. Vi har därför sammanställt detaljerade instruktioner för dig så att du kan byta ut ett jalusiband ännu mer effektivt.

Skador på rulljalusibandet är oundvikligt

I synnerhet orsakar styröppningarna i rulljalusibanden upprepade gånger problem för materialet. Ett jalusiband manövreras inte alltid helt rakt, utan sidokanterna slipar då längs styrslitsarnas öppningar. I förlängningen leder detta till ful nötning av jalusibanden.

Rekommendation

50 m rull med stabilt jalusiband — grå — bredd 23 mm — hög rivhållfasthet — UV-beständighet -…
23,10 EUR

Det är här

De olika rulljalusisystemen

Beroende på design utsätts då även banden för betydande temperaturfluktuationer. Som ett resultat slits ett rulljalusibälte om och om igen. Då är det dags att byta jalusibandet. Först måste du skilja på de två vanliga systemen på rulljalusier.

 • Fäste eller påbyggd rulljalusi
 • Frontmonterade eller infästning rulljalusier

Procedur för byte av rulljalusibandet

Med påbyggda jalusier sitter jalusilådan i fönsteröverstycket och kan öppnas från insidan av rummet (du hittar instruktioner om hur du öppnar jalusilådan här). Detta är i motsats till den främre rulljalusan. Som namnet antyder är jalusilådan monterad på utsidan av fasaden eller på fönsterkarmen.

Skillnader mellan båda systemen

Om du vill byta jalusibandet måste du ta bort det på två punkter.

 • längst ner på bältesupprullaren
 • längst upp på rulljalusiet i rulljalusilådan
Rekommendation

Schellenberg 34301 Gurtfix Reparationssats för rulljalusirem Maxi Byte av defekta rulljalusibälten…
8,45 EUR

Det är här

Weiterlesen:
Reparera fönster » Tips & tricks för att reparera skador

Den enda skillnaden mellan de två systemen är att man måste utföra arbetet i rulljalusilådan från insidan (toppmonterad rulljalusi) eller från utsidan (frontmonterad rulljalusi). I övrigt är arbetsomfattningen nästan identisk.

Steg-för-steg guide för att byta rulljalusibälte

 • nytt rulljalusibälte
 • olika skruvmejslar
 • Wasserpumpenzange
 • sidokutter
 • Stanley kniv
 • Ficklampa eller arbetslampa
 • arbetsledare

1. Ta bort det gamla jalusibandet

Först bör du öppna slutarlådan. Detta kan vara knepigt, särskilt med invändiga lådor, eftersom locken ofta är tapetserade, målade eller till och med fyllda. Nu ska du sänka jalusiet helt.

Rekommendation

50 m rull med stabilt jalusibälte — beige — bredd 23 mm — extra stark — hög rivhållfasthet — UV…
23,10 EUR

Det är här

2. Öppna bältesupprullaren

Lossa nu fästskruvarna på bältesupprullaren. Detta är det lilla plastlocket längst ner på remmen på sidan av fönstret. Se dock till att remmen alltid är spänd vid demontering. Det finns en kraftig fjäder i rullen som automatiskt roterar rullen i lindningsriktningen.

a) Rullen får inte slappna av!

Så, efter att ha tagit bort anslutningsstiftet, måste du fortsätta att hålla upprullningsdonet i handen för att förhindra att det rullas upp och låter fjädern slappna av helt. Så du bör göra klart det nya bältet direkt så att du kan använda det direkt.

b) Fixering av upptagningsskivan

Det kan vara nödvändigt att sticka en liten skåra i remmen så att kontaktstiftet kan passera igenom. Du kan också se ett bromssystem på rullen. De flesta tillverkare använder en metallflik som du kan böja mot remmen. På så sätt kan du fixera rullen utan att upprullaren slakar av bara genom att vrida på den.

3. Lossa remmen på rulljalusiaxeln

Under tiden (remmen är fortfarande fäst vid toppen av skaftet) dra slutaren uppåt igen. Använd en träkil mellan axeln och jalusilådan eller en kilad skruvmejsel för att förhindra att rulljalusan rullar ut så fort du släpper remmen.

Weiterlesen:
Rengöring av fenorna » Detta är det bästa sättet att gå vidare

a) Mät nytt bälte

Den är också fäst på det övre skaftet på liknande sätt. Så lossa kopplingen även här och fäst det nya bältet. För att göra detta måste du först sätta bältet på det gamla bältet för att bestämma rätt mått. Klipp sedan av det nya jalusibandet.

4. Fortsatt arbete efter byte av jalusibandet

Om du inte redan har gjort det kan du nu rulla bandet på upprullningsdonet. För att göra detta, släpp bromsen men håll fortfarande remmen spänd. Annars rullar den upp okontrollerat och kanske inte riktigt eller kanske till och med glider av helt.

Sätt nu tillbaka bältesupprullaren och skruva fast den. Nu kan du även lossa fastkilen på rulljalusiaxeln. Du kan behöva pappera om rulljalusilådan eller på annat sätt täcka över den.

tips och tricks
Om möjligt bör två personer utföra detta arbete så att en person alltid kan hålla i axeln eller upprullaren Om du inte kan fixera bältesupprullaren på ett sådant sätt att du kan bromsa den kan du slappna av. Beroende på läge (rulljalusi helt öppen eller stängd) måste du sedan räkna antalet varv tills rullen är helt avslappnad. Senare, vid byte av jalusibandet, måste du praktiskt taget «spänna» rullen igen innan du spänner fast bältet.

I interntidningen hittar du intressanta och användbara artiklar om ett brett spektrum av DIY-ämnen. Vi erbjuder dig även bygginstruktioner för ett altantak.

Ссылка на основную публикацию