0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Bygg din egen väderskyddsrullgardin

Bygg din egen väderskyddsrullgardin

Till en början låter det enkelt att själv bygga en väderskyddsrullgardin. I princip är det en överdimensionerad konventionell persienn. Det finns dock några knep och fysiska influenser som måste beaktas. Om rullgardinen planeras och byggs rätt ger den enorm hjälp mot regn och blåst.

Tänk på den fysiska påverkan av vatten och vind

En väderskyddsgardin är ett praktiskt och billigt sätt att göra en utomhusplats mer bekväm och användbar oftare. Förutom direkt skydd när människor vistas, skyddas även byggnadsväv och ytor. Att täta en terrass eller balkong utgör inte en konstruktionsändring som kräver godkännande.

Fysiska principer relaterade till fukt

Om en öppen yta i huset är klädd ändras fuktmängden och torkbeteendet. Medan luften kan fortsätta att cirkulera med en horisontellt hängd markis eller solsegel, avbryts den med vertikala barriärer. Utöver denna effekt, som är viktig för bortförandet av fukt, måste även den förändrade solinstrålningen beaktas. En väderskyddsrullgardin ska alltid vara bakventilerad och ha åtminstone sidoöppningar för luftpassage.

Fysiska grunder angående termik

Om en rullgardin är byggd av ett slutet, lufttätt material som plastduk, fungerar den snabbt som ett segel. Vind och drag blåser upp den och utövar stor kraft på fästet. Flytkraft och luftstockningar kan också förekomma. För att förhindra att den rivas ur får den öppnade eller sänkta rullgardinen inte bilda en för stor lufttät yta. Lufthål eller slitsar kan lösa detta problem.

Designidéer, konstruktionstyper och modeller

  • Plast- eller tygpresenningar (transparenta, delvis genomskinliga eller ogenomskinliga)
  • Rulla ihop på en rulle (rulljalusiteknik)
  • Upphängd på öljetter som en vertikal markis
  • En markis vertikalt nedåtriktad
  • Fyllningar monterade i ramar (akrylglas, raffia, plåt, trä, presenning, rotting, tyg)
  • Löper vertikalt eller diagonalt nedåt
  • Element i tältväggsdesign med sladdfästen
tips och tricks
En väderskyddsrullgardin kan också ge värdefulla tjänster framför en vägg eller fäst vid takfoten. Om till exempel träkonstruktionselement måste skyddas mot väder och vind uppstår frågan om väderskyddsfärg kan målas över. Livslängden för skyddande beläggningar förlängs kraftigt av mekaniska skyddsanordningar.
Weiterlesen:
Justera fönsterbeslag » Så här går det till
Ссылка на основную публикацию