0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Bygg din egen terrassdamm

Bygg din egen terrassdamm

Terrassdammar är små dammsystem på terrassen. Miniatyrbiotoperna åtnjuter växande popularitet. Inte konstigt: de små dammarna är utmärkta att skapa, designalternativen är mångsidiga, de erbjuder största möjliga flexibilitet och även små vattenområden erbjuder en livsmiljö för ett stort antal växter och djur. Hur du själv bygger en uteplatsdamm kan du ta reda på i vår guide.

Typer i en blick

Att skapa en liten damm själv är inte alls svårt. De enklaste alternativen är:

  • Ställa upp och plantera en visuellt tilltalande behållare
  • Dekorativ beklädnad av en prefabricerad dammbalja
  • Skapa och dölja en egentillverkad dammbalja

Möjligheterna här är nästan oändliga: dekorativa badkar eller trätunnor är vackra att se på, dammbaljor finns kommersiellt tillgängliga. Bautuppen lämpar sig även som terrassdamm. Du kan även gjuta en dammbalja i betong själv. Det finns också otaliga varianter för beklädnaden: växtstenar låter dig plantera färgglada blommande växter, naturstenar skapar en förtrollande atmosfär. Du kan också sätta utmärkta accenter med belysningen. Du kan också plantera själva terrassdammen.

Gör betongdammbaljor själv

I den enklaste varianten skapar du en enkel formsättning och fyller den med flytande, gjutbar betong. Var noga med att införliva en liten lutning för dammens kanter — om det bildas is på vintern kan den spridas lättare och utövar mycket mindre tryck på uteplatsdammen än med vertikala väggar.

En terrassdamm i betong ser mer organisk ut om du fortsätter enligt följande:

  • Skapa en «högbädd» på altanen och fyll den med jord.
  • Gräv ett hål i önskad dammform.
  • Placera ett vattentätt ark i det skapade hålet.
  • Häll betong över området.

Din altandamm kommer att se särskilt modern ut om du sedan tar bort jorden och beklädnaden och bara låter den gjutna betongbaljan stå på plats. Med denna variant, se till att den färdiga terrassdammen har en säker, stadig fot.

Weiterlesen:
Trappräcke » När är det obligatoriskt?

Se till att skydda betongen från direkt solljus under härdning och håll materialet permanent fuktigt. Detta kommer att förhindra att betongen spricker. Efter att betongen har härdat måste du noggrant rengöra uteplatsdammen och täta betongen innan du kan plantera och fylla dammen med vatten.

Täta uteplats damm

Specialfärger som även används för tätning av betongvattenbehållare finns hos fackhandeln. Med en sådan färg kan du helt enkelt måla betongen. Se till att du väljer en sealer som är fri från gifter.

Alternativt kan du använda en tätningsslam. Detta blandas enligt tillverkarens anvisningar och appliceras även på betongen.

En skrynkelfri, kommersiellt tillgänglig dammliner eller en bredbar flytande liner är också lämpliga för att täta dammen.

Liva upp uteplatsdammen

När terrassdammen har skapats och fyllts med vatten är det dags att vitalisera din biotop. Välj vattenväxter som är väl anpassade till platsen. Välj färre växter i början. Växter sprider sig fortfarande och storleken på en uteplatsdamm överskattas lätt.

Om din damm är tillräckligt djup kan du också introducera fiskar i vattnet. Vid mycket små dammar är det dock bättre att undvika det.

Ссылка на основную публикацию