0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

bordsåg

Bordssåg — En liten köpguide

Sågen är det viktigaste verktyget vid träbearbetning. Det går inte att komma runt olika typer av snitt. Förutom handhållna sågar är en bordssåg ofta användbar. Vår köpguide ger information om allt du behöver tänka på när du köper en bordssåg och ger även några värdefulla köprekommendationer.

Våra rekommendationer

#1

DeWalt DW 745 bordssåg

Leistung
1.850 Watt
Ø sågklinga
250 mm
attacker
Parallell, gering
klipphöjd (90°)
77 mm

Köp det på Amazon

Denna bordssåg är en kraftfull cirkelsåg med en motoreffekt på 1.850 77 watt. Klipphöjden är 22 mm och tillåter därmed även större snitt. Sågen levereras med ett dubbelsidigt kuggstångsstyrt parallellstängsel och ett geringsstängsel, samt en sugreducerare och en monteringsnyckel. Med en vikt på XNUMX kg är bordssågen fortfarande lätt att transportera.

Kunderna var för det mesta mycket positiva i recensionerna och berömde särskilt det bra klyvstängslet och sågens höga prestanda. Många berömde också det gedigna hantverket.

#2

Bosch Professional GTS 635-216

Leistung
1.600 Watt
Ø sågklinga
216 mm
attacker
Parallell, gering
klipphöjd (90°)
70 mm
339,00 €

Köp det på Amazon

Denna bordssåg är en kraftfull bordssåg från märkestillverkaren Bosch. Med en klipphöjd på 70 mm erbjuder den redan ett brett utbud av möjliga användningsområden, den kraftfulla motorn med 1.600 635 watt ger tillräcklig effekt även för att kapa hårt trä och har dessutom en mjukstart. Kapkapaciteten är XNUMX mm. Ett självstängande bladskydd och en säkerhetsbrytare garanterar säkert arbete.

I utvärderingarna var kunderna i stort sett nöjda med bordssågens kvalitet och prestanda, medan några klagade på den kraftiga dammutvecklingen och befintliga obalanser.

Weiterlesen:
Böjtråd » Bakgrunder & användningsområden

#alternativ

Bosch GCM 8 SJL

Leistung
1.600 Watt
Ø sågklinga
216 mm
Drehzahl
Parallell, gering
max. klippbredd
312 mm
335,05 €

Köp det på Amazon

Denna bordssåg är en kap- och geringssåg från märkestillverkaren med dragfunktion. Den maximala klippbredden är 312 mm, tack vare den höga hastigheten på 5.500 1.600 rpm och den solida motoreffekten (XNUMX XNUMX W), är särskilt rena snitt möjliga. En mjukstart säkerställer bekvämt arbete, ett djupstopp tillåter också nollsnitt.

Kunder uttryckte sin tillfredsställelse med sågens kvalitet och prestanda i recensioner efter köp.

köp kriterierna

enhetstyper

Bordssågar utan bord. Mycket vanligt bland bordssågar är små cirkelsågar, som erbjuder solid motorprestanda och sågbladsstorlekar på cirka 20 cm till 25 cm. Följaktligen erbjuder dessa små maskiner, som kan sättas upp på en arbetsbänk, ett tillräckligt stort användningsområde som gör användningen av en «stor» cirkelsåg överflödig vid många tillfällen.

Bordssågar med stativ. Dessa modeller är avsedda att placeras fritt. Utöver maskinen levereras en basram som passar exakt vilket ska möjliggöra en bekväm arbetshöjd även om det inte finns någon arbetsbänk tillgänglig i verkstaden. Eftersom det är lättare att komma åt sågen från alla håll när den ställs fritt är bordssågar med basram ofta en fördel.

Kap- och geringssågar. Kap- och geringssågar, som även kan placeras på arbetsbänken eller ett (extra anskaffat) stativ, visar sina styrkor när det gäller att kapa virke på längden och göra geringssnitt. Rena geringssågar kan knappast göras med bordscirkelsågar.Med kapbredder på 30 cm och mer räcker kap- och geringssågen till många tvärsnitt som oftast kan göras mycket snabbt och med stor precision.

Leistung

Motorkraft är måttet på allt när det kommer till prestanda hos en cirkelsåg. Ju högre watt, desto kraftfullare sågen. Prestandan bör dock alltid relateras till den befintliga sågklingans storlek och möjliga klipphöjder och klippbredder. Större sågblad kräver också mer kraft för att driva dem.

Weiterlesen:
Fyll på limpistol » Så här görs det

Klipphöjd / klippbredd

En klipphöjd på 70 — 75 mm bör definitivt ges för att ha tillräckliga användningsmöjligheter med cirkelrundsågar. Kapbredder på cirka 30 cm rekommenderas för hugg- och geringssågar, vilket vanligtvis endast är möjligt med kombinerade hugg- och geringssågar med dragfunktion. Det bör noteras här att den maximala kapbredden med geringssågar endast uppnås med 90° snitt (rakt snitt, trimningsfunktion), den är betydligt kortare med vinklade snitt.

attacker

De flesta bordssågar levereras med klyvstängsel, ofta ingår även ett vinkelstopp (geringsstopp), men i de flesta fall ska man inte förvänta sig för mycket av det. Cirkelsågar är inte lämpliga för exakta geringssnitt, för sådant arbete är det bäst att använda en bra hugg- och geringssåg.

Video: Hur en bordssåg fungerar

Häufig gestellte Fragen

Cirkelbordssåg eller geringsbordssåg?

Beslutet beror till stor del på den avsedda användningen. När det gäller att kapa till längd (ved, laminat) och göra geringssnitt är geringsbordssågen verkligen rätt anordning. Om stora, raka snitt krävs på större arbetsstycken, är den runda bordssågen rätt anordning. I många fall behöver du båda.

Hur stort ska sågbordet vara?

För bordssågar är det alltid lämpligt att välja sågbordet så stort som möjligt. Detta möjliggör bättre styrning av arbetsstyckena, bättre överblick och betydligt mer säkerhet. Rekommenderad minsta storlek är cirka 50 x 50 cm.

Vilka alternativ finns det till bordssågen?

I grund och botten uppstår frågan: huggsåg eller snarare bordscirkelsåg? . Det finns andra möjliga alternativ: den handhållna cirkelsågen kan användas mycket flexibelt, bansågar är ofta användbara, sticksågar tillåter även böjda snitt och utskärningar. Vanligtvis behöver du mer än en enhet, men du bör kombinera dem på ett smart sätt.

Kan en sticksåg användas som bordssåg?

Med en handcirkelsåg är det oftast inga problem att göra om den till en bordssåg. I princip är detta också möjligt med sticksågen, men det är lite mer komplext. Läs här hur du gör om sticksågen till en bordssåg.

Var kan man köpa bordssågar?

Bordssågar i olika storlekar och utföranden finns i de flesta järnaffärer (Obi, Hornbach, Bauhaus). Ett mycket stort urval finns på Amazon. Förutom välkända varumärken som Bosch, Makita, Metabo, DeWalt, Güde och Scheppach erbjuder även Einhell, Festool, Worx, Holzmann, Cedima, Proxxon, Norton och Elu mycket bra bordssågar.

tillbehör

sågblad

Multicirkelsågblad 216 mm från Bosch

52,99 €

Köp det på Amazon

Sågblad bör slipas eller bytas ut så snart som möjligt om sågprestandan märkbart minskar — även av säkerhetsskäl. När du väljer ett ersättningssågblad är valet mycket stort, du bör också vara uppmärksam på sågbladstypen, antalet tänder och användningsområdet. Det är ofta värt att köpa ett multisågblad för sågning av trä och metall, speciellt för huggsågar.

geringslåda

Wolfcraft fas och låda

36,95 €

Köp det på Amazon

Skaffar du en rundbordssåg kan du även göra individuella geringssnitt på golvlister eller golvlister för hand med precisionssågen vid behov. För detta är det bäst att använda en klassisk skärlåda, ännu hellre en så kallad faslåda. Den är idealisk för detta och erbjuder även vinkeljusteringsmöjligheter som kan ställas in mycket exakt utifrån väggens individuella kurs och är lätta att läsa.

Ссылка на основную публикацию