4 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Bord – vilken höjd behövs?

Bord — vilken höjd behövs?

Om och om igen finns det osäkerheter i förhållande till rätt bordshöjd. Bordets höjd är dock avgörande för sittkomforten, speciellt vid ett skrivbord eller matbord. I den här artikeln kan du läsa hur du bestämmer rätt höjd, vilka höjder som är vanliga och varför höj- och sänkbara skrivbord är fördelaktiga.

Sittkomfort och ergonomi

Rätt bordshöjd är lika viktigt för ett korrekt och hälsosamt sittande som för sittkomforten. Båda är mycket viktiga i både arbets- och matplatser. Dessutom vid alla andra bord där du arbetar.

Sitthöjd och bordshöjd vid matbordet

I grund och botten beror den optimala bordshöjden för matbordet alltid på den givna sitthöjden. En generell riktlinje är att bordsskivan alltid ska vara 30 cm högre än sitsen.

Men eftersom inte alla människor är lika stora kan denna riktlinje variera – mellan 27 och 34 cm. Det betyder att avståndet bör vara lite mindre än 30 cm för mindre personer i hushållet och mer än 30 cm för personer som är längre än genomsnittet. Höjden kan enkelt varieras genom att placera kuddar på stolarna som är lagom höga för mindre personer.

Vanliga bordshöjder i handeln

Ett standardmått för höjden på matbord är mellan 74 och 78 cm, den vanligaste bordshöjden är 76 cm. Detta samordnas med den vanliga stolhöjden, som vanligtvis är 46 cm från golv till sits.

Sitthöjd och stolhöjd vid skrivbordet

De flesta skrivbord har samma höjd som matbord — mellan 74 och 76 cm är vanligt. Vissa modeller är också bara 72 cm höga.

Weiterlesen:
Stolen gnisslar » Vad kan det vara?

För ergonomiskt arbete vid skrivbordet måste dock höjden på skrivbordet anpassas betydligt mer till användarens höjd. Dessutom ska bordshöjden alltid koordineras med stolens sitthöjd. Några grundläggande riktlinjer finns i tabellen nedan

HöjdSkrivbordshöjd (överst på skrivbordet)Stolshöjd (sätets övre kant)
165 cm69 cm45 cm
170 cm71 cm47 cm
175 cm73 cm48 cm
180 cm75 cm49 cm
185 cm77 cm51 cm
190 cm79 cm52 cm
195 cm81 cm53 cm

Detta gör det tydligt hur viktigt det är att justera skrivbordet så exakt som möjligt för att undvika ryggsmärtor, nackspänningar och andra besvär. Värdena gäller även utan begränsning för hemmakontor.

Ställbara skrivbord

Höjdjusterbara skrivbord (med undantag för barnbord, som har olika mått) är vanligtvis justerbara mellan 62 och 82 cm. Ett fåtal modeller kan även anpassas till höjden på ett stående skrivbord.

Detta är idealiskt eftersom det låter dig arbeta växelvis när du står och sitter och effektivt undviker överdriven påfrestning orsakad av att sitta för länge. Tyvärr är dessa bord — som stående skrivbord — ännu inte särskilt utbredda.

tips och tricks
Förutom rätt bordshöjd är även bildskärmens korrekta placering och tangentbordets och musens läge mycket viktigt, speciellt på arbetsplatsen. Armstöd ska också fästas på stolen i rätt höjd (vanligtvis i höjd med bordsskivan så att underarmarna bildar en 90° vinkel)
Ссылка на основную публикацию