0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Blanda akrylfärger

Blanda akrylfärger

Akrylfärger finns idag för ett brett spektrum av applikationer. Frågan om och hur akrylfärger kan blandas uppstår snabbt, och inte bara i konstnärlig verksamhet. I grund och botten kan du blanda akrylfärger. Dock inte utan begränsningar.

Akrylfärger fanns en gång i första hand som konstnärsfärger

Akrylfärger är också kända som konstnärsfärger. Det beror på att de första akrylfärgerna erbjöds specifikt för konstnärer. När det gäller färgdjup och briljans liknar de oljefärgerna som var brukliga fram till dess. De torkar dock mycket snabbare och innehåller inte lika mycket kemiska ämnen som andra färger och lacker.

Sammansättningen av akrylfärger

För att blanda akrylfärg hållbart är det dock bra att veta hur denna färg är uppbyggd. Därför är här de typiska komponenterna i akrylfärger:

  • Färgpigment (organiska och oorganiska)
  • Bindemedel akrylharts eller akrylbindemedel som hänvisas till i den eponyma akrylfärgen)
  • Spädning (mest vatten, alternativt organiska lösningsmedel)
  • Tillägg och tillsatser (för att justera vissa egenskaper)

Av denna information kan man redan se att akrylfärger inte behöver tillverkas identiskt. Särskilt det faktum att olika kemiska tillsatser kan förekomma bör beaktas.

Blanda inte akrylfärger från olika produktioner

Om man blandar akrylfärger från olika tillverkare och olika sammansättningar kan oönskade kemiska reaktioner uppstå. Därför bör den första regeln vara att endast blanda akrylfärger från samma produktlinje. Vid egentillverkade och blandade färger bör alltid samma kemiska sammansättning beaktas.

Efter färger kan du blanda akrylfärger som du vill

När det gäller de olika nyanserna kan du sedan när som helst blanda akrylfärgerna. Fackhandeln erbjuder speciella färgkartor och även färgblandningsbord. Typiska specialaffärer för detta skulle vara färg- och lackaffärer, hantverksmaterial, färgtillverkare. Så du kan blanda akrylfärgerna exakt enligt bordet eller efter dina egna känslor.

Blanda strikt enligt specifikation eller «filt».

I synnerhet, om du blandar färgerna «efter känsla», bör du alltid blanda tillräckligt med färg. Kanske har några läsare redan haft erfarenheten: du blandar väggfärg tills du får en perfekt nyans. Sedan börjar du smeka. Och så slocknar färgen de sista kvadratmeterna. Att matcha exakt samma nyans igen är nu nästan omöjligt.

Weiterlesen:
Rosenträ » Egenskaper, användningsområden och priser

Blanda tillräckligt med akrylfärg – även för reserv

Därför går vårt tips till dig ännu längre: blanda inte bara tillräckligt med akrylfärg för att kunna helt måla eller måla ditt arbete. Blanda tillräckligt med färg så att du kan lagra en del av färgen som reserv. Om akrylfärg hålls lufttät kan du behålla den nästan för evigt.

Blanda enligt tabeller: välj lämpliga blandningsbehållare

Å andra sidan, om du vill blanda akrylfärgen enligt en tabell. Behöver du de matchande blandningsbehållarna. Specialister kommer också att ha dessa tillgängliga för dig. Även om du blandar din akrylfärg på detta sätt kan det förekomma små färgavvikelser i två efterföljande blandningsprocesser. Bara i nyanser men det kan. Därför bör du, beroende på projektet, se till att verktygen är lämpligt finskalade.

tips och tricks
Glöm inte blandningsförhållandet till andra ämnen. Du kan späda akrylfärg på många sätt. Förutom vatten kan du även lägga till akrylbindemedel.

Du kan också använda Gesso (primer vit speciellt för akrylfärger). Dessutom kan du även blanda akrylfärg med tillsatser för att ändra egenskaperna. Genom att tillsätta glycerin torkar akrylfärg mycket långsammare, så den kan användas längre.

Ссылка на основную публикацию