0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Klä upp ett förväggselement på lämpligt sätt

Klä upp ett förväggselement på lämpligt sätt

En badrums- eller köksrenovering kan utföras relativt enkelt med förväggselement. Den avancerade väggen, i vilken det anslutande rörkonglomeratet är gömt, ska äntligen plankas och kläs snyggt. I det följande visar vi hur detta fungerar bra.

För- och nackdelar med förväggsinstallation

Metoden för förvägginstallation i badrums-VVS-armaturer eller underhållningsarmaturer har varit populär under en tid. Detta är av följande skäl:

  • Modern, täckt läggning av anslutningsrör eller kablar kan enkelt genomföras
  • Mer kreativ frihet vid placering av sanitetsföremålen
  • Möjlighet att integrera förvaringsutrymme och inredningselement
  • Bekväm anslutning

Montering förvägg är särskilt fördelaktig vid renoveringar som också är avsedda att ge en stilistisk uppfräschning. Eftersom anslutningsrör, toalettcisterner och liknande försvinner bakom en liten utstickande vägg framför rumsväggen möjliggörs en ren, smidig integration av tvättställ, toalett eller bidé, i linje med den puristiska inredningsstilen som är så populär idag. .

Den extra flexibiliteten i placeringen av sanitetselementen gynnar också den visuella moderniseringen av badrummet. Tack vare de mobila anslutningsmodulerna är badkaret, toaletten eller tvättstället inte direkt knutet till de befintliga anslutningarna i väggen. Till exempel kan du använda en förväggsmodul för att skapa en rumsavskiljande vägg i mitten av badrummet och integrera anslutningarna för dusch och badkar i den.

Dessutom kan du integrera praktiska och dekorativa element i tomma utrymmen på förväggarna — som förvaringshyllor i linje med väggen, speglar eller hyllor i överkanten av halvhöjda förväggar.

Installationen och fastsättningen av anslutningsrören och slangarna i metallramen, som utgör kärnan i förväggen, är också mycket bekväm tack vare de prefabricerade modulerna.

Men pretextmetoden har också nackdelar:

  • utrymmesminskning
  • Planering kan vara knepigt
  • Vanligtvis dyrare
Weiterlesen:
Lägg på tapetbas » Tips för korrekt bearbetning

I jämförelse med en anslutningsdöljande installation av sanitets- eller belysningselement i den befintliga väggen tappas givetvis utrymme när anslutningarna läggs i en förvägg. I detta avseende bör du tänka två gånger på alternativet för mindre rum.

Noggranna strategiska förberedelser är allt i alla fall.För att undvika obehagliga överraskningar under arbetets gång krävs god rumslig fantasi och tålamod under planeringen. Det är bättre att tänka efter två gånger än att slita ut sig av frustration senare, det är mottot.

Noggrann planering kan också minska kostnaderna. För inte bara förväggsmodulerna, tillbehören, beklädnadsmaterial samt VVS- och elektrikerarbete kostar mycket pengar. Även eventuellt specialtillverkade kakelplattor är dyra — om du inte smart anpassar förväggens mått till storleken på de valda plattorna i god tid.

Klä upp ett förväggselement på lämpligt sätt

Plankning och beklädnad ska också vederbörligen ingå i planeringen. Inte bara av visuella skäl, utan också i hög grad av funktionella skäl. Följande aspekter är viktiga här:

  • Panelmaterial ska kunna klara rumsklimatet och platsrisker
  • Välj beklädnad strategiskt vad gäller dimensioner och material
  • Beroende på beklädnadsmaterial: tillräcklig beklädnadstjocklek och lager

Rätt plankmaterial

Det enklaste sättet att täcka förväggar är att använda gipsväggsprincipen: gipsskivor är det vanligaste panelmaterialet. I vardagsrum och i välventilerade badrum och kök är detta i princip inget problem.

I badrum med dåliga avfuktningsmöjligheter bör man dock använda byggskivor som uttryckligen lämpar sig för fuktiga rum, som glasfiberförstärkta plastskivor eller OSB-skivor. Det isoleringsmaterial som förväggen fylls med innan planeringen ska alltid vara lämplig för fuktiga rum och obrännbar — speciellt om även elkablar är integrerade i den. I slutet ska fogarna noggrant fyllas med en fuktsäker spatel för att förhindra att fukt kommer in och mögel bildas.

När det kommer till formatet bör du se till att du inte behöver klippa så mycket som möjligt, inte behöva ställa in för många enskilda paneler och ändå kunna hantera dem enkelt. Tänk också på att du kanske vill justera om den (höjdjusterbara) regelramen efter att ha fixerat den i golvet.

Weiterlesen:
Färgdesign för husfasaden » Fina idéer och tips

kåpa material

Förväggar i badrummet ser särskilt högkvalitativa ut med kakelbeklädnad, men förverkligandet är oftast den mest komplexa varianten. Dels är plattor tunga – vilket gör att även beklädnaden måste vara tillräckligt stabil. Standardtjockleken på 12,5 millimeter bör överskridas avsevärt, särskilt om förväggen annars utsätts för stora belastningar, såsom en vägghängd toalett. Med kakelbeklädnad kan det också vara värt att skapa två lager plank.

Noggrann planering kan behövas för kakelformatet, speciellt om du vill ha små, kanske till och med mosaikplattor. Plattor med stora ytor kan fortfarande enkelt förkortas.

Träpaneler ger en mycket elegant och hemtrevlig pre-wall stil. Du bör dock vara särskilt uppmärksam på träets fuktbeständighet och förväggskonstruktionen. Bakventilation rekommenderas starkt här.

Dekorplåster eller tapeter lämpliga för användning i fuktiga rum finns också som alternativ till beklädnaden. Dekorplåster kan också framstå som väldigt solida och är även trendiga som nyskapande badrums- eller köksvägg. Du kan lägga till djup på en förvägg med texturerad dekorativ puts – detta fungerar dock bara bra med mycket stora förväggar. Mindre halvhöga badrumsgardinväggar, vars skänkfunktion står i förgrunden, klarar sig bättre med en mer homogen, mindre iögonfallande beklädnad. Detsamma gäller tapeter. Starka mönster bör endast användas på stora förväggar från golv till tak.

Ссылка на основную публикацию