Installera en bastu på vinden
Installera en bastu på vinden
En mycket trevlig och bekväm ökning av boendekvaliteten kan uppnås genom att sätta upp en bastu på vinden. En stuga kan skapas eller vinden kan helt göras om till ett basturum. Beslut ska tas om det ska byggas en torrbastu eller om det kommer att krävas en sanitetsanläggning.
Grundläggande planeringsfrågor
Strukturellt, när du planerar en bastu på vinden, måste följande beslut fattas i förväg:
- Ska en våt eller torr bastu installeras?
- Kommer bastustugan att byggas självständigt eller integreras i taket?
- Vad är isoleringsstatusen för vinden?
- Finns det en strömanslutning?
- Ska tillhörande sanitetsinstallationer som duschar och/eller avsvalkningspooler byggas?
- Om ett takfönster är integrerat måste karmen och rutan isoleras därefter
Ventilationssituation och termiska byggnadsförhållanden
I mindre utsträckning i torrbastu, och i relativt extrem utsträckning i våtbastu, måste man tänka på att ta bort och ventilera ut fukten. Utöver bakventilation är effektiva ventilationsanordningar oumbärliga så att bara bastubesökarna svettas och inte vinden.
Om bastun är integrerad i rummet och beklädnaden av det sluttande taket används direkt som bastuväggar, måste den bakre ventilationen implementeras i isoleringssystemet. Detta kan implementeras till exempel mellan beklädnad och isoleringsmaterial med distanser och ventilationskanaler. Själva basturummet bör ha fönster eller vid behov fläktteknik som tillåter ett fullständigt luftutbyte på inte mer än tio minuter. Detta förhindrar överdriven luftfuktighet på vinden.
Byggnadsfysiska aspekter
Förutom sanitära krav får brandskyddet på vinden och golvets bärförmåga inte ignoreras. När planerna är upprättade kan sotaren ge användbar information om brandskydd. Golvet kan behöva klara en fylld pool, motsvarande ett litet badkar. För varje liter vatten ökar vikten med cirka ett kilo. Helst är bastuns förrum utformat som ett litet badrum på vinden och planerat därefter.