0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Endast ett sämre slipstål kan slitas ut

Endast ett sämre slipstål kan slitas ut

Ett slipstål av tillräcklig kvalitet kommer att hålla flera liv så länge det är ordentligt behandlat och rengjort. De mer än 2400 stål som listas i Europa ger tillverkarna ett stort urval, som tyvärr inte alltid används kvalitetsmässigt. När ett slipstål är utslitet och inte bara smutsigt är det redo för soptunnan.

Två andra möjliga orsaker leder till fel

Tyvärr är det ofta knappast möjligt för lekmannen att bedöma kvaliteten på ett slipstål. Stål tillverkas i många legeringssammansättningar, som namnges med femsiffriga nummer. Till exempel används ofta stålen 1.1663 och 1.1673. Köps slipstål på nätet är det ofta utomeuropeiska produkter i en okänd legering.

Följande två indikatorer tolkas ibland fel som orsakade av slipstålet:

1. Bladet på slipobjektet är helt trubbigt

2. Ytan på slipstålet (sliden) är smutsig

En kvalitetsprodukt från en välrenommerad tillverkare kan inte bli tråkig med rätt behandling.

Rengöring av det misstänkta slitna slipstålet

Tillverkare av kvalitetsprodukter tillhandahåller skötsel- och rengöringsinstruktioner. I allmänhet får stål inte bearbetas med medel som innehåller syror. Lämpliga rengöringsmedel har följande egenskaper:

  • Alkalisk
  • Grundläggande
  • klor

Dosering, exponeringstid och temperatur är också viktiga. Efter rengöring av slipytan, så kallad pull, måste medlet sköljas av noggrant med rent vatten utan att lämna några rester. Slipstålet får under inga omständigheter bearbetas med annan metall, såsom en stålborste.

Kombination av två skärpstål

Om en särskilt bra skärpning ska lyckas, som man förväntar sig i stor- och proffskök och slaktare, krävs två bryne. Ytan med beteckningen Feinzug rätar ut skäreggen och ett polerat slipstål i det andra slipsteget säkerställer det knivskarpa bladet.

Information om materialhårdhet

Vissa tillverkare av bryne, särskilt från icke-europeiska länder, anger hårdhetsgraden Rockwell HRC. De högsta kvalitetsknivarna i privata hushåll har upp till 61 HRC. Slipstålet måste ha en högre hårdhetsgrad. De flesta produkter är mellan 60 och 70 HRC.

tips och tricks
Det finns vissa ämnen som täpper till skärpstål. Skölj omedelbart av äggvita, fett, kryddor och salt med rent vatten för att förhindra korrosion.
Weiterlesen:
Cirkelsåg » Så här såg du en gering
Ссылка на основную публикацию