0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Böjtråd — var kan detta vara användbart?

Böjtråd — var kan detta vara användbart?

Böjning av trådar till olika två- och tredimensionella former kan vara viktigt inom många områden. Tekniken beror på trådens tjocklek, trådens material och det särskilda böjningsmönster som ska uppnås. Denna artikel avslöjar därför inom vilka områden trådböjning används och vilka tekniker som är nödvändiga

Användningsområden för trådböjning

  • Tillverkning av krokar eller ringar av tråd
  • fjädertillverkning
  • Tillverkning av dekorativa föremål från tråd
  • Manuellt färdighetstest för tandläkarstudenter

Tillverkning av krokar eller ringar av tråd

Beroende på trådens tjocklek kan krokar av tjockare tråd även böjas för hand. Detta är vanligtvis en kallformningsprocess.

För de flesta material behöver inte tråden värmas upp. De enda undantagen här är koppar och mässing, där tråden först måste mjukglödga.

Böjning kan enkelt göras med lämplig tång. Ju längre handtag på tången, desto större böjkraft överförs när tången greppas i den bakre änden.

Det är vettigt att klämma fast tråden i ett skruvstycke. Ringar kan också böjas med två tång, eller knackas runt ett cylindriskt stycke med rätt diameter.

Inom yrkes- och industrisektorn utförs detta arbete av trådbockningsmaskiner som även kan bocka tjockare trådar med större diametrar.

fjädertillverkning

Fjädrar är gjorda av fjäderståltråd. Fjäderstål har en mycket hög draghållfasthet och en mycket hög elasticitetsgräns, vilket gör att det krävs mer kraft för formning än med andra stål.

Fjädertråd får inte vara mjukglödgad för bockning, vilket skulle underlätta bockningen, annars skulle elasticitetsegenskaperna gå förlorade. I de flesta fall är det därför problematiskt att tillverka fjädrar själv.

Produktion av dekorativa element från tråd

Tråd kan böjas till trådnät i både två- och tredimensionella former. Konventionella verktyg som tång är helt tillräckliga för detta.

Trådar för denna applikation är antingen aluminiumtrådar eller koppar- och mässingstrådar. Silvertrådar med kopparkärna eller äkta guld- och silvertrådar är oftast svårare att få tag på men är också möjliga.

Weiterlesen:
Ta bort superlim från huden » 3 beprövade huskurer

Effekttrådar har redan från början en vågig eller tvinnad struktur och säkerställer därmed ett intressant utseende. Användning av speciella bockningshjälpmedel är särskilt tillrådligt för effekttrådar.

Manuellt färdighetstest för tandläkarstudenter

För att bli antagen till tandläkarstudier i Österrike måste ett lämplighetsprov godkännas. En del av detta kompetenstest består av att böja tråd till specifika former. Tång används för detta.

För att förbereda sig väl för lämplighetsprovet är det alltid tillrådligt att göra lämplig övning och att kopiera övningarna.

tips och tricks
Ställningar av böjd tråd kan också täckas med olika material. Så skapas tredimensionella dekorativa föremål i alla önskade former.
Ссылка на основную публикацию