0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Hur man avkalkar en dold cistern

Hur man avkalkar en dold cistern

Kalk måste avlägsnas från många sanitetsanläggningar med jämna mellanrum så att de kan fungera ordentligt på lång sikt. Den dolda cisternen måste också avkalkas då och då, speciellt om defekter eller funktionsfel uppstår. Ofta behövs inga större reparationer eller kan till och med undvikas om en cistern avkalkas regelbundet.

Varför du också ska avkalka en dold cistern

Inte bara hushållsapparater som vattenkokaren, kaffemaskinen eller tvättmaskinen ska rengöras och avkalkas regelbundet. Toaletten och cisternen som krävs för den behöver också en viss uppmärksamhet i form av regelbunden avkalkning, så att defekter orsakade av kalk inte uppstår i första hand. I princip uppstår kalkbeläggning överallt där saker kommer i kontakt med kranvatten. Kalkavlagringar är en av de vanligaste orsakerna till defekter eller fel i hushållsartiklar eller apparater. Men hur känner man egentligen igen att något är förkalkat? Dessa är de vanligaste tecknen:

  • Ofta kan man identifiera förkalkningar på en vitgrå eller brungul kant som man kan se exakt i nivå med det stående vattnet i toalettskålen.
  • Sand eller smutspartiklar i cisternen eller toaletten är också viktiga indikatorer på förkalkning.
  • Om du öppnar en dold cistern kan du också känna igen förkalkning genom vita avlagringar på tätningar eller mekaniska komponenter inuti cisternen.

Kalkavlagringar bör avlägsnas regelbundet

Om det finns för många kalkavlagringar i din cistern kan cisternens mekanik påverkas och skadas. Till exempel kan vatten rinna ut oavsiktligt. Ibland fungerar inte tätningarna som de ska, vilket orsakar oönskade vattenförluster och höga vattenkostnader.

Så här kan du ta bort kalk från den dolda cisternen

Du behöver bara några få huskurer eller rengöringsmedel för avkalkning. Vinäger essens eller citronsyra har visat sitt värde som beprövade medel. Dessa medel är för övrigt också mycket populära för avkalkning av vattenkokare, diskmaskiner, tvättmaskiner eller till och med kaffemaskiner. Först och främst måste du naturligtvis öppna lådan. Hur detta fungerar beror förstås på tillverkaren. På vissa modeller skjuts täckplattan antingen åt höger eller uppåt och kan sedan tas bort. Du kan också ha en cistern där locket kan tas bort helt enkelt genom att lossa några skruvar.

Weiterlesen:
Rengör gummitätningen på duschen » De bästa huskurerna

Avkalka tätningar och enskilda komponenter

När du har tagit bort locket, ta bort de rörliga delarna och lägg dem i en skål med det valda rengöringsmedlet som citronsyra eller vinägeressens. Lägg även lite av detta rengöringsmedel i cisternen. Låt sedan medlen dra i en dag eller åtminstone över natten. Du kan sedan återmontera de enskilda delarna eller installera dem i lådan. Skölj till sist några gånger för att ta bort även de sista resterna.

Ссылка на основную публикацию