4 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Arbeta korrekt med pressverktyget: instruktioner

Arbeta korrekt med pressverktyget: instruktioner

Crimpning är en mycket universellt användbar process, speciellt för elektriska anslutningar. Men krimpning måste läras. Du hittar korta instruktioner om de viktigaste tängerna och hur du använder dem på rätt sätt i den här artikeln.

krympning

I många fall kan crimpning vara ett bra alternativ till lödning, speciellt för kabelanslutningar. Patchkablar eller telefonkablar kan krympas utan problem.

Crimpning används främst för kablar

  • inom högfrekvensteknik
  • vid dataöverföring
  • inom telefoniområdet

För att göra detta kan du helt enkelt «krympa på» en plugg på kablar. Denna används alltid där kablar med stickproppar inte finns i tillräcklig längd. Du drar helt enkelt en kabel till önskad anslutningspunkt och pressar helt enkelt på en stickkontakt där.

Crimp

Crimptång används för att stadigt och permanent ansluta kablarna till en kabel och kontakterna med varandra.

Krymptång har ofta en vippspak för att öka människohandstyrkan. Utan förstärkning skulle det inte räcka att deformera komponenterna så mycket att en permanent, ej löstagbar förbindning skulle skapas.

Crimptång och pressverktyg finns tillgängliga från cirka 25 — 30 EUR, men designen är annorlunda. Många presstänger är endast avsedda för specifika ändamål (t.ex. för hylsor), andra är professionella modeller med flera användningsområden. Det finns även presstång med spärrfunktion.

Det är alltid viktigt att använda lämpligt pressverktyg för respektive applikation. Vanliga crimpstorlekar är 0,5 — 6 mm² och 0,25 — 10 mm².

Exempel: pressning av västerländska pluggar

  • Kabel
  • västra pluggen
  • lämpligt pressverktyg (RJ10)
  • Skäraren
  • Abisolierzange

1. Klipp av kabeln

Det är absolut nödvändigt att kabeln skärs i rät vinkel. Det är bäst att använda en vass fräs för detta.

2. Skala av kabeln

För att fästa västerländska kontakter måste en kabel skalas ca 5 mm bred.

Weiterlesen:
Dubbel geringssåg - TOPPA rekommendationer & guide att köpa

3. Sätt i kontakten

Den västra pluggen gerade skjut på kabeln och krympa ordentligt med tången.

RJ45-kontakt

När du fäster den måste du se till att det faktiskt är en patchkabel. Med sådana kablar består de enskilda kärnorna av 7 kopparledare och kan därför krympas. Detta kan också ses av kabelns beteckning 24/7.

Installationskablar har däremot bara en kopparledare per kärna. De kan inte krympas på RJ45-kontakter. Sådana kablar måste lappas med hjälp av isolationsförskjutningsteknik.

tips och tricks
Bruksanvisningen talar om vad du ska använda ett pressverktyg till. Det står alltid vad man kan använda presstången till.
Ссылка на основную публикацию