Anslut en keramikhäll
Anslut en keramikhäll
Det finns många anledningar till varför en keramikhäll måste anslutas. Även om du inte vill göra anslutningen själv finns det några saker att tänka på. Du får då en guide om vad du bör tänka på när du ansluter en keramikhäll.
Anslutning av spisen – endast med lämplig specialistkunskap!
Vi skulle dock vilja föreslå att du inte själv ska ansluta någon av följande enheter om du inte är tekniskt insatt:
- Ugn
- Spis (kombination av kokplatta och ugn)
- Keramikhäll (halogen eller infraröd häll)
- induktions~~POS=TRUNC häll~~POS=HEADCOMP
- elektrisk spis
Spisens anslutning (kopplingsdosa, trefasström)
Samma, men med annan teknik, gäller givetvis även för en gasolkamin. De listade komponenterna är elektriska apparater, som alla (nästan uteslutande) måste anslutas till ett trefasnät på 400 V (tidigare 380 volt, kallat högeffekts-, tung- eller platsström). Spisens anslutningsdosa är utrustad med plintar. Detta innebär att till skillnad från ett enkelt uttag måste kablar anslutas här.
Byggande av trefasledning
Även om du redan har anslutit en tretrådig kabel, består växelströmmen för kaminanslutningen av ytterligare några ledningar:
- L1 yttre ledare
- L2 yttre ledare
- L3 yttre ledare
- N neutral
- PE skyddsledare
Eventuella konsekvenser av felaktiga anslutningar
Först och främst handlar det förstås om den akuta livsfara som finns vid arbete på en kraftledning. Dessutom — trots allt är säkringarna avstängda i förväg — du kan också irreparabelt skada din keramikhäll med en kortslutning. I värsta fall är det till och med el på huset och det är livsfara igen!
Specialfunktioner vid anslutning av en keramikhäll
Följande anslutningsprincip är därför inte att förstå som en vägledning. Det finns dock speciella egenskaper med den moderna keramikhällen (även med induktionshällen förstås) som avviker från en klassisk spis (kombination ugn/häll).
Moderna keramikhällar är självförsörjande
Du kommer vanligtvis att kunna läsa tillägget «autonom» på en keramikhäll. Detta innebär att anslutningen kan göras oberoende av en ugn. Dessutom kommer du att upptäcka att anslutningsanvisningarna i förpackningen kommer att innehålla olika anslutningsscheman. Det beror på att sådana produkter nu säljs i hela EU. Alla elnät har dock inte harmoniserats ännu.
Distribution i hela Europeiska unionen
Till skillnad från Tyskland erbjuder många länder inte en vanlig trefasanslutning för spisen. Då måste en anslutning göras till 230 V AC istället för 400 V trefasström. Men då har man nackdelar: max två hällar kan drivas med full effekt eller en med turbo, boost eller snabbvärmning (vad tillverkaren än kallar det).
Anslutningsmöjligheter och rekommenderad variant
Följaktligen är strömanslutningen till kaminuttaget med två yttre ledare alltid att föredra framför 230 V. Nu måste vi förklara något om ugnen med denna självförsörjande keramikhäll. Ugnen (du kommer även att kunna läsa om detta i produktbeskrivningarna) kan även anslutas till ett Schuko-uttag via 230 V. Tillverkarna rekommenderar dock alltid en säkring på minst 16A.
Anslut inte ugnen till ett vanligt uttag
Med ett vanligt Schuko-uttag antas dock en (permanent) säkring på 10A och en eventuell korttidsbelastning på 16A. Det rekommenderas därför inte att ansluta den till något Schuko-uttag på ugnen. Istället bör även denna anslutning dras via kaminuttagets trefasström.
Anslutning av ugn och keramikhäll till trefasanslutningen
Anslutningsprincipen skulle då se ut så här:
anslutning av keramikhäll
- L1
- L3
- N
- PE
ugnsanslutning
- L2
- N
- PE
Båda enheterna delar nollledare och skyddsledare. Båda enheterna behöver dock inte nödvändigtvis placeras direkt på spisens uttag. Ett Schuko-uttag (gömt bakom ugnen) kan också placeras bredvid spisuttaget.
Det klarar du dig utan
Tyvärr rekommenderar vissa mindre seriösa leverantörer att köpa en så kallad «strömbrytare» istället. Det är samma princip, bara det här roliga skulle kosta dig mellan 100 och 130 euro. Detta är helt ur proportion och omotiverat.