0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Sammankoppling av träribbor och trälister och vad som behöver beaktas

Sammankoppling av träribbor och trälister och vad som behöver beaktas

Träfogar är ibland inte så lätta att göra som man kan tro. Faktum är att det finns många sätt att koppla ihop träribbor eller trälister. Här är några av de vanligaste metoderna för fogar i massivträ.

Olika alternativ för starka och säkra träanslutningar

Spektrumet för träförband sträcker sig från enkel spikning till fastsättning med skruv till komplexa förbindningstyper, där själva träribborna kopplas samman med stift, pinnar eller andra typer. Här är några vanliga sätt du kan använda:

  • enkla träfogar med spik
  • löstagbara anslutningar med skruvar
  • limning av träribbor
  • använd metallanslutningar
  • använd pluggar
  • Träfog med tapp eller tapp

De enklaste typerna av anslutning

Nagel

En av de enklaste typerna av anslutning är med vanliga naglar. De kan användas för att koppla ihop träribbor eller trälister mycket snabbt och stadigt. Bäst fungerar det om du växelvis slår in spikarna diagonalt till vänster och till höger. Ett tips: Böj naglarna i förväg genom att platta till spetsarna med ett lätt hammarslag. Då spricker inte veden lika snabbt.

Skruvanslutningar

Skruvanslutningar kan göras mycket enkelt med en sladdlös skruvmejsel. Fördelen: anslutningarna kan enkelt ångras igen om det skulle behövas. Tips: Förborra hålen så att träet inte rivs ut.

limning och limning

Lim eller trälim kan också användas för att skapa säkra anslutningar. Du kan också använda denna typ av anslutning för att göra skruvförband ännu tätare.

dymling

Dymlingar används ofta i kombination med linne eller lim och används främst där osynliga anslutningar ska göras.

Weiterlesen:
Avrostning med oxalsyra » Fördelar och nackdelar i korthet

Andra anslutningstyper

Andra typer av anslutningar består av att använda metallvinklar som är kopplade till träet. Din fördel: Det här är mycket stabila anslutningar som vanligtvis kan ångras igen om det skulle behövas. Förbindningar med not och fjäder, tappar eller laxstjärtar används också ofta för att skapa eleganta och starka träförband. Exakt arbete är viktigt här för att skapa exakt rätt kopplingar. Alternativt kan du också använda det som kallas överplätering. Hos henne reduceras tjockleken på träremsorna till hälften så att de kan placeras jämnt ovanpå varandra.

Ссылка на основную публикацию