5 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Amarant trä – omisskännlig

Amarant trä — omisskännlig

Amaranth, eller amaranth, som det stavas korrekt, är ett tropiskt trä som definitivt är omisskännligt: ​​inget annat trä har en så ljus violett färg. Du kan ta reda på i detalj vilka andra egenskaper amaranth har i den här artikeln.

Tekniska värden

MätvärdesbeskrivningVärde
bulkdensitet0,8 – 0.95 g/cm³
bränd vikt0,76 – 0,86 g/cm³
Tryckhållfasthetca 90 N / mm²
böjhållfasthetca 180 N / mm²

Övriga beteckningar och DIN-beteckning

Hänvisningen till den ljusa lila färgen återspeglas också i andra namn:

  • Lila hjärta
  • violett trä
  • biskop ved
  • Koroboreli
  • Sakavalli
  • Pau roxo
  • Nazarene
  • Tananeo

Termen amarant som vi använder här kommer från det portugisiska «amarante».

Aussehen

Spannmål

Amaranth har en relativt jämn och fin trästruktur. De stora, spridda porerna syns tydligt och hartskanalerna bildar ett band. Årsringarna däremot syns knappt.

Färg

Splintveden är vitaktig till krämfärgad. Kärnveden har inte alltid sin lila färg. Den är ljusbrunaktig i färskt trä och mörknar endast till sin imponerande violetta färg under påverkan av ljus.

Eigenschaften

Amaranth kännetecknas framför allt av sin stora hårdhet och densitet. Men båda gör också träet relativt sprött. Det är vanligtvis svårt att bearbeta — å ena sidan på grund av dess stora hårdhet, å andra sidan på grund av det höga hartsinnehållet.

krympning och torkning

motstånd

Amaranth är relativt väderbeständig och resistent mot svamp- och insektsangrepp. Amaranth klassificeras i motståndsklass 2, vilket motsvarar det inhemska ekträet. Svart gräshoppa är lite mer hållbart och lite mer konsekvent.

användning

Amaranth används på många olika sätt i exklusiv inredning, inklusive parkett, faner och panel och i möbelkonstruktion. Det är också mycket populärt för hantverk (snideri, skulptering, svarvning) och används även i ursprungsländerna som timmer, särskilt vid hamnbyggen.

Ursprung

Amaranth kommer från Sydamerika, där den också är infödd. Utbredningsområdena omfattar norra Sydamerika och Mexiko samt de tropiska regionerna.

priser)

Du kan köpa amarant som sågat virke i specialträaffärer för mellan 2.300 2.800 euro per m³ och XNUMX XNUMX euro per m³. Det är ungefär det dubbla priset på ek.

Weiterlesen:
Idegran » Dessa priser är vanliga

Här hittar du en översikt över de viktigaste träslagen världen över. En översikt över de viktigaste typerna av tropiskt trä, såsom amarant, finns här

tips och tricks
Vid bearbetning, se alltid till att trädammet från amarant irriterar slemhinnorna och använd därför alltid ett tillräckligt kraftfullt utsugssystem. Varning: Alla lack som innehåller alkohol kommer att missfärga träet!
Ссылка на основную публикацию