0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Akrylfärg på papper

Akrylfärg på papper

Akrylfärg är nästan förutbestämd för konstnärlig verksamhet på papper. Akrylfärg späds dock ut med vatten, vilket kan vara problematiskt på tunt papper. Nedan hittar du information och tips om hur du fungerar extremt bra med akrylfärg på papper.

Erbjuds speciellt för artister

Akrylfärg utvecklades på 1930-talet, men det var inte förrän nästa decennium som akrylfärg började massproduceras och säljas som konstmaterial. Den tydligaste fördelen gentemot den tidigare dominerande oljefärgen är den snabbtorkande akrylfärgen. De flesta akrylfärger är dock vattenutspädda.

Verkningssätt och sammansättning av akrylfärger och -lacker

Detta leder till olika effekter. För att förstå detta bättre är det viktigt att veta hur akrylfärg fungerar och hur den är sammansatt. Akrylfärg är sammansatt enligt följande:

  • Färgpigment (kan bestå av olika ämnen)
  • Vatten eller organisk utspädning
  • bindemedel akrylharts eller akrylbindemedel)
  • Eventuellt tillsatser för att sätta vissa egenskaper

Så här fungerar akrylfärg

Akrylfärgen är redan utspädd med vatten. Applicera akrylfärgen, spädningen avdunstar. Akrylbindemedlet lägger sig tätt ihop och bokstavligen håller ihop. En vattentät yta skapas. Nu är akrylfärgen inte längre tvättbar.

Hur papper reagerar på akrylfärg

Det hände dock något när man målade med akrylfärg på papper. Papperet tränger djupt in i papperet. Detta gör den vågig men också väldigt känslig. Inte alla målningstekniker som skrapning kunde nu användas. Även att gnugga och dutta med en våt borste kan skada papperet avsevärt.

Olika bearbetningstekniker kräver förberedelse

Samtidigt tränger akrylbindemedlet inte särskilt djupt in i papperet. Så den kan inte förstärkas av akrylhartset heller — åtminstone inte direkt vid målning. Snarare måste detta göras innan själva målningen.

Grunda papperet innan du använder akrylfärgen

Papperet är förberett för detta. För grundning, använd ett vanligt akrylbindemedel eller gesso. Gesso är också en akrylhartsbaserad produkt och har lite att göra med den traditionella gesso som innehåller krita. Men eftersom akrylfärg i sig innehåller akrylbindemedel kan du även själv grundmåla papperet med akrylfärg vid behov.

Weiterlesen:
Olja bokträ » Så gör du rätt

Låt primern torka helt

Det viktiga nu är att du inte tänker på det här första lagret primer som ett fungerande lager som du kan arbeta på genom att skrapa, skrapa, torka, dutta osv. Den mest märkbara skillnaden mellan de tre grundningsalternativen för papper:

Skillnader Akrylbindemedel, gesso eller akrylfärg som primer

Gesso ger en vit bakgrund. Akrylbindemedel är från början mjölkaktigt, men blir genomskinligt när det torkar. Akrylfärg för grundning kan givetvis innehålla färgen på den valda akrylfärgen som har olika intensitet beroende på utspädningen.

Förbereda papperet för att arbeta med akrylfärger

När du har bestämt dig för en primer, fäst först Pier — rita på den. Primer sedan papperet med din favoritprimer. Låt nu primern torka. Otåliga människor kan också hjälpa till med en värmepistol.

Nu kan du använda olika redigeringstekniker

Efter att pappret har grundmålats och torkat kan du applicera själva akrylfärgen och redigera som du vill (skrapa, skrapa, badda, torka, måla, etc.). Även om du är nybörjare kommer du att bli förvånad över hur fantastisk akrylfärg kan vara på papper.

tips och tricks
Akrylfärg är lämplig för nästan alla andra ytor. Akrylfärg på trä, metall, glas eller plast är lika möjligt som akrylfärg på huden.
Ссылка на основную публикацию