3 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Afrikanska träslag för gör-det-själv-projekt

Afrikanska träslag för gör-det-själv-projekt

Den afrikanska kontinenten sträcker sig över flera klimatzoner. Utbudet av vegetation och trädslag som växer där är motsvarande stort. Träet från vissa afrikanska trädslag exporteras och värderas över hela världen för sina speciella egenskaper.

Vad skiljer afrikanska träslag från inhemskt trä?

Först och främst uppstår förstås frågan varför du överhuvudtaget ska köpa virke från avlägsna regioner för dina gör-det-själv-projekt. Det finns trots allt ett ganska stort urval av inhemska träslag, som med sina olika egenskaper är mer eller mindre perfekta för specifika ändamål. Men vissa afrikanska träslag, som andra exotiska träslag, har unika försäljningsargument jämfört med skogen som är hemma i detta land:

  • med en specialutvecklad trädensitet
  • med ovanliga träfärger
  • med ett speciellt korn
  • med speciell hållbarhet och okänsliga ytor

Den karakteristiska ådringen är också en av anledningarna till att vissa afrikanska träslag används som utgångsmaterial för magnifika fanermaterial för möbelkonstruktion. Men många afrikanska träslag är också särskilt hårda och hållbara.

För närvarande internationellt viktiga träslag från Afrika

I den här tabellen hittar du med ett ögonkast några afrikanska träslag som för närvarande är av internationell betydelse på världsmarknaden. Den «specifika vikten» som också anges gör det också möjligt att dra slutsatser om materialets hållbarhet och bearbetbarhet:

TrädarterSpecifik vikt (i kg/m³)hållbarhet
dabema700mycket väl
Moabi830mycket väl
Bilinga800mycket väl
förnekelse1000mycket väl
Tali970mycket väl
abachi400extremt låg
Bongossi1100bra
Okoume440Gering

Så här används abachiträ

Träet på abachiträdet njöt en viss popularitet i Europa ett tag. Trots allt byggdes en hel del bastur av trä från denna afrikanska trädart. Det finns mycket goda skäl till detta:

  • en dekorativ look med en relativt ljus träfärg
  • en låg värmeledningsförmåga (nästan ingen kärnvärme)
  • trevlig ytstruktur

Abachiträ från Afrika ger dock inte bara fördelar när man bygger en bastu. Eftersom den här typen av trä är extremt mjukt är det ibland mycket svårt för spikar och skruvar att hitta det nödvändiga fästet. Träsorter som nordisk gran eller aspträ är alternativ för bastubyggande.

Weiterlesen:
Anodisering av stål » Är det möjligt?

Bongossi-träet och dess möjliga alternativ

Det så kallade Bongossi-träet importeras också till Europa från Afrika. Denna typ av trä med en rödbrun färg har definitivt sitt pris. Men det är ett trä med exceptionell densitet och tillhörande hållbarhet. Eftersom bongossi-trä (ibland kallat «red ironwood» på engelska) är hårdare än ekträ, används det ofta för terrasskonstruktion. Även utan speciella skyddsåtgärder är detta trä mycket motståndskraftigt mot svamp- och insektsangrepp.

Om träslag som bongossi från Afrika köps in för att bygga en terrass är det viktigt att se till att de kommer från en verifierbar hållbar källa (certifierad av till exempel FSC). Terrassbrädor gjorda av lärk eller douglasgran kommer i övervägande som hushållsalternativ. Dessa är inte riktigt lika hållbara som Bongossi-trä. Livslängden för dessa träslag kan dock förlängas genom processer som värmebehandling eller tryckimpregnering.

Så kallade WPC-plankor är också särskilt hållbara. Dessa är dock konstgjorda av en blandning av trä och plast.

Ссылка на основную публикацию