0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Slipa knivar: 3 tekniker i ett ögonkast

Slipa knivar: 3 tekniker i ett ögonkast

Knivar blir trubbiga med tiden, vilket gör att de behöver slipas om. Läs här vilka enheter som är lämpliga för detta och hur du bäst går tillväga.

Vilka tekniker finns det?

Slipa knivar med ett bryne

Fickknivar, köksknivar och liknande blir trubbiga med tiden – det kan ske genom frekvent användning, felaktig förvaring eller rengöring i diskmaskin. Omslipning är då nödvändigt för att få dem vassa igen. Ett av de enklaste och vanligaste sätten är att använda en slipsten. Detta är billigt att köpa och lätt att använda.

Som ett resultat kan denna metod även användas av nybörjare utan risk för permanent skada på kniven. Det är viktigt att välja slipstenar med olika kornstorlekar för att täcka såväl förslipningen som huvudslipningen och finslipningen.

video:

Slipa knivar med en våtslip

Det blir lite mer professionellt när en slipmaskin används. Särskilt våtslipmaskiner är idealiska för detta ändamål, eftersom de säkerställer en konstant sliphastighet och minskar friktionsvärme genom våtslipning. Även högkvalitativa och dyra knivar kan göras redo för användning igen utan större ansträngning.

Även när du använder en våtkvarn bör du se till att flera fästen med olika korn ingår. Även om dessa apparater är betydligt dyrare än slipstenar har de många fördelar – till exempel kan du koncentrera dig på vinkeln under slipningen eftersom maskinen gör «resten». Detta är mycket användarvänligt och säkerställer perfekta resultat.

video:

Slipa knivar med ett slipstål

Trea i gruppen är det så kallade skärpstålet, som ofta även finns under begreppen bryne och slipstav. Denna knivslipare kännetecknas av att precist arbete är möjligt och formen tillåter olika skärpningsvinklar. Inte minst därför är det en populär variant bland professionella kockar.

Weiterlesen:
Ugnen rostar » Vad kan man göra?

Jämfört med maskiner (som våtslipar och bandslipar) ger slipstål fördelen att inga större förberedelser behövs och att knivarna kan bearbetas direkt på plats i köket. Dessutom finns slipstål med olika diametrar. Till exempel kan brödknivar också slipas genom att slipa de enskilda spåren till lämplig storlek.

video:

produktrekommendationer

Om du vill ge de gamla knivarna en ny skärpa kan du välja väldigt olika produkter. Bra alternativ inkluderar bryne, som bör köpas i en multi-grit kit. Om du redan äger en våtslip bör du investera i lämpliga slipband. Det är också värt att köpa ett högkvalitativt läder för att ta bort graderna.

Rekommendation

DDF iohEF Slipsten, korn 1000/6000 Whetstone Professional 2-I-1 dubbelsidig…
19,99 EUR

Det är här

Denna dubbelsidiga slipsten täcker två användningsområden: ovansidan har en grov 1.000 6.000 korn, medan undersidan kan användas med XNUMX XNUMX korn för den sista finslipningen. En knivhållare i silikon medföljer också, vilket avsevärt minskar halkrisken.

Rekommendation

Slipband, 25 x 762 mm, slipbandset om 3 x korn 80/120/150/240/400 för bandslipmaskiner…
9,99 EUR

Det är här

Dessa slipband kan användas för att förbereda befintliga slipmaskiner för slipning av knivar. De finns i olika dimensioner och kommer som ett set med tre remmar vardera med en kornstorlek på 80, 120, 150, 240 och 400. Den speciella anti-knäppbeläggningen gjord av aluminiumoxidpartiklar ökar inte bara prestandan, utan förbättrar också hållbarheten .

Rekommendation

SMID GLASUR | Diamond Läder Strop med Diamond Sharpener | Slipa knivar på några sekunder |…
99,00 EUR

Det är här

Detta peel-off läder är också en kombinationsprodukt som består av tre lädersidor och en diamantyta. Det öppna lädret kan kombineras med slippastor, vilket säkerställer maximala slipresultat. Med hjälp av en grov, fin och extrafin lädersida tar slipningen endast 60 sekunder.

Weiterlesen:
Golv för köket » Alternativen och deras fördelar och nackdelar

Instruktioner: Slipa knivar i 5 steg med ett bryne

  • Kniv
  • Vatten
  • Slipstenar med olika korn
  • peel-off läder
  • eventuellt vattenlöslig Edding

1. Förslip

Om din kniv inte längre skär effektivt bör du motverka detta genom att slipa den igen. Detta börjar alltid med en förslipning, där bladet ruggas upp och förbereds för huvudslipningen. Kornstorlekar på cirka 400 till 800 är lämpliga för detta. Var också uppmärksam på den ideala slipvinkeln:

Den optimala vinkeln. Riktlinjen för vinkeln är att den ska vara så platt som möjligt och så hög som nödvändigt. Vilken vinkel som är bäst beror dock mycket på kniven i fråga. Till exempel slipas skalknivar runt 25°, medan konventionella köksknivar är mer vid 30° till 40°.

Så behåll vinkeln. Det är viktigt att vinkeln hålls stabil under hela slipprocessen. Detta kan vara en utmaning, särskilt i början. Slipa därför långsamt i början och markera spetsen på bladet med till exempel en permanent markör så att du hela tiden kan kontrollera vinkeln.

Utför förslipning. Blöt slipstenarna för att förbättra friktionen och minska uppbyggnaden av (eventuellt skadlig) värme. Börja sedan med det grova grynet och slipa knivbladet tills du kan känna en grad. Byt sedan sidan där åsen var tidigare.


Den optimala vinkeln är avgörande för ett bra resultat vid slipning

2. Huvudsnitt

Huvudsnittet följer. I princip liknar detta förslipningen, men det finns en viktig skillnad – kornen ändras till en mindre. Skölj kniven noggrant innan du byter gryn för att undvika att repa bladet. Slipa ner till borret igen och byt sida.

3. Finishing touch

Sista handen är finslipningen, där ett korn på upp till 8.000 XNUMX kan användas. Finjustera dock bara högkvalitativa knivar, eftersom lågkvalitetsblad i allmänhet inte är lämpliga för detta steg. Malningsprocessen förblir densamma vad gäller dess sekvens.

Weiterlesen:
Bekämpa kackerlackor » Hur man blir av med dem

4. Minska grader

När själva slipningen av knivarna är klar måste graden minskas. Det är helt normalt att detta inträffar vid slipning. Svep kniven igen med ena sidan över slipstenen, växla sedan direkt till den andra sidan och sedan tillbaka igen. Upprepa denna omväxlande slinga cirka 10 gånger.

5. Ta bort grader

I ett sista steg måste kniven dras över ett honing läder, ett honing läder eller en läderrem för att slutligen ta bort graderna. Om du fortfarande kan känna en minimal grad kan det också vara värt att slipa kniven på en bit lövträ.

Möjliga problem och lösningar

Om kniven fortfarande är trubbig trots upprepad slipning bör du överväga flera faktorer. I många fall är slipmaskinens korn inte tillräckligt för att säkerställa tillräcklig skärpa. Alternativt kan slipvinkeln ha varit för brant eller för grunt. Kontrollera också att graderna har tagits bort helt.

Tips: Arbeta med lätt hand
För att få ett jämnt snitt är det ofta bara övning och erfarenhet som kan hjälpa. För övrigt kan du också säkerställa bättre resultat om du lyfter handen något när du slipar knivspetsen. Detta minskar trycket, vilket ökar kontrollen. Detta ger kniven en jämn slipning överallt.

Vanliga frågor

Hur slipas knivar med en bandslip?

Bandslipmaskiner är också idealiska för att slipa knivar. Välj ett slipband med rätt korn och starta maskinen. Håll sedan bladet mot slipbandet med lite tryck och i konstant vinkel.

Hur slipas knivar med ett slipstål?

När du använder ett slipstål bör du hålla kniven i ena handen och slipstålet i den andra handen. Håll båda föremålen löst framför kroppen och välj en vinkel som passar typen av kniv. Dra knivbladet över skärpstålet 6 till 8 gånger med lätt tryck.

Weiterlesen:
Induktionshäll » Ställ in temperaturen

Vilken grus ska en slipsten ha?

Rätt korn beror på det faktiska snittet. Medan grövre kornstorlekar runt 1.000 3.000 är idealiska för en preliminär slipning, bör huvudslipningen utföras med 4.000 8.000 till XNUMX XNUMX. För finslipning och polering används däremot kornstorlekar upp till XNUMX XNUMX.

Vad är det bästa sättet att slipa knivar?

Köksknivar och liknande kan slipas på olika sätt. En lämplig vinkel och kombinationen av förslipning, huvudslipning och finslipning är alltid viktigt. Den resulterande graden måste sedan tas bort.

Ссылка на основную публикацию