1 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Måla plast: 2 tekniker i ett ögonkast

Måla plast: 2 tekniker i ett ögonkast

Många plastytor behöver ett nytt lager färg med tiden. Vi kommer att visa dig hur man målar plast på rätt sätt.

Möjligheterna i korthet

Måla plast med en pensel

Att måla plastdelar med pensel är en vanlig metod. Med en borste når du enkelt även svåråtkomliga och formade delar. Jämfört med en roller är penseln mer lämplig för små till medelstora ytor. Men du kan även måla stora plastdetaljer, eftersom verktygen finns i olika arbetsbredder.

Förutom själva målningen lämpar sig penseln även för att applicera primer (19,75 € på Amazon*) . Efter slipning av ytan kan den enkelt appliceras för att undvika vidhäftningsproblem. För bästa målningsresultat, applicera alltid flera lager.

video:

Skrapa plast med svampen

Svampen är ett annat sätt att måla plastytor. Detta ingår redan i många plastfärgämnen. Svampen är väldigt populär, speciellt när det kommer till att måla trädgårdsmöbler i plast. Efter slipning av underlaget appliceras en vidhäftningsfrämjare med en borste. Efter torktiden kan du applicera färgen på plasten med svampen.

För stora ytor behöver du en motsvarande arbetstid, samtidigt som du snabbt kan arbeta på mindre ytor med svampen. Du kommer att uppnå en jämn yta och med lite övning uppnår du resultat av mycket hög kvalitet.

video:

produktrekommendationer

Verktygs

Vissa verktyg krävs för att effektivt applicera färgen på plasten. Dessa gör målningen enklare för dig och säkerställer högkvalitativa slutresultat.

Rekommendation

kwb 10-delars borstsats med olika penslar, målarpensel, glasyrpensel, för målararbete …
5,99 EUR

Det är här

Du får ett 10-delat set borstar från kwb som består av platta borstar och ringborstar. Alla borstar är utrustade med högkvalitativa porslinsborst och har en särskilt lång livslängd. Du får olika bredder och längder för att kunna uppnå ett optimalt urval när du målar dina plastdelar.

Material

Inte bara rätt verktyg är avgörande när man målar plastytorna. Rätt färg, lack och grundfärg är också avgörande för bästa möjliga målningsresultat.

Rekommendation

Chalk Paint Shabby Chic Lack Country House Style Vintage Look 1 kg (vintageblå)
24,95 EUR

Det är här

Weiterlesen:
Ta trädgårdspumpen i drift » Du bör vara uppmärksam på detta

Du kan få en kritafärg från Lignocolor som kommer i vintageblått. Innehållet är 1 kg och den låga förbrukningen säkerställer hög avkastning. Vintagelooken ger dina plaster ett unikt utseende. Den kan användas inuti och utanför. Du kan välja bland ett stort urval av andra färger.

Rekommendation

1-2-3 REPARATION 123repair Perfect Color Plastic Treatment — Polyrattan Trädgårdsmöbler Camping,…
20,99 EUR

Det är här

Med detta plastfärgämne kan du måla plastdelar som trädgårdsmöbler, bildelar eller plast som polyeten, polyrattan och PVC. Färgen är kolgrå och en svamp ingår också för enkel applicering. Gamla eller gulnade ytor förbereds och efter uppfräschningen lyser din plast som ny igen.

Rekommendation

ADLER Varicolor 2in1 Akryl buntlack för in- och utsida — 125 ml 1/8 liter RAL9001 kräm…
8,53 EUR

Det är här

Den färgade färgen från Adler är en akrylfärg som kan användas både inomhus och utomhus. Med den vattenbaserade färgen får du en matt ytstruktur. Primern ingår redan. Innehållet är 125 ml och kan förutom plast även användas med trä, spånskiva eller metall.

Rekommendation

edding 5200 permanent spray plastprimer — 200 ml — primer för att förbereda…
7,99 EUR

Det är här

Denna primer från Edding fungerar som en vidhäftningsfrämjare för att förhindra vidhäftningsproblem vid målning. Det är en spray med en kapacitet på 200 ml. Plasytor är därmed optimalt förberedda. Sprayen är färglös, men kan fås i många andra nyanser. Den torkar snabbt och kan omarbetas efter bara 15 minuter.

Bruksanvisning: Målning av köksfronter med lack i 7 steg

  • Borsta
  • plastfärg
  • adhesionspromotor
  • Cover
  • Tejp
  • slippapper

1. Maskering

De områden som ska avgränsas maskeras av med tejp och golvet skyddas med en täckfilm.

Weiterlesen:
Beräkna knälager » Värt att veta om höjden


Innan målning maskeras det intilliggande området

2. Slipa ner

Slipa ytan med sandpapper. Se till att kornet inte är för stort, annars kan du repa de känsliga plastytorna.

3. Städning

Plasten ska vara fri från damm och fett och torr. Det är bäst att använda ett lösningsmedelsbaserat rengöringsmedel, eftersom detta främst tar bort fett utan att lämna några rester.


Området som ska målas måste rengöras noggrant före målning

4. Primer

Applicera en vidhäftningsfrämjare och låt den torka. Plastdelen är därför idealiskt förberedd för målning och färgen fäster tillförlitligt.

5. Svep

Nu kan du applicera plastfärgen med penseln. Du kan uppnå ett optimalt resultat med 2-3 lager. Däremellan är det viktigt att notera torktiden.


Det brukar vara vettigt att applicera flera lager färg

6. Torkning

Efter det sista färgskiktet måste torktiden återigen beaktas. Komponenten får inte utsättas för påfrestningar i förväg. Skydda även plasten från damm under torkning.

7. Avhandlingar

Till sist är det bara att ta bort den självhäftande tejpen och täckfilmen.

Möjliga problem och lösningar

Efter målning luktar det starkt.

Se till att det finns tillräcklig ventilation inomhus genom öppna fönster medan du målar. När det är kallt ute måste man vara försiktig så att rummet inte svalnar för mycket.

Lack eller färg fäster inte ordentligt.

Om färgen inte fäster ordentligt på plasten är underlaget inte tillräckligt förberett. Du måste ta bort all smuts och fett, slipa lätt ytan och använda en primer.

Min målade plastyta torkar väldigt långsamt.

Ventilation och värme hjälper till att torka snabbt. Du kan slå på värmen eller använda ytterligare värmeplattor, såväl som radiatorer.

Tips: Få släta ytor
Särskilt släta ytor kan uppnås genom att använda sprayfärg. Att slipa varje lager av färg med en finkornig sandpapper säkerställer också en hög glans med släta ytor.

Vanliga frågor

Varför ska jag måla plast?

Att måla plasten tjänar till att förändra utseendet, måla över skador, anpassa sig till en ny miljö eller reparera missfärgning och gulning.

Weiterlesen:
Reparera golvplattor » Så görs det

Hur får jag högblanka ytor?

Högblanka ytor kan uppnås genom att använda sprayfärg. Högblanka färger ger redan en blank struktur vid målning.

Vilka plastdelar målas oftast?

Fönsterbågar, plastmöbler, fordonsinredningsdelar, blomkrukor, köksfronter eller takpaneler målas oftast.

Vilka färger är lämpliga för plast?

En akrylfärg fäster optimalt på plast med lämplig primer. Det finns dock även speciella plastfärger.

Måste underlaget förbehandlas?

Du bör slipa plasten, rengöra den från smuts och fett och applicera en primer.

Hur målar jag plast på rätt sätt?

Tejpa av intilliggande områden och slipa plasten. Efter noggrann rengöring kan primern appliceras. Efter målning, låt färgen torka.

Vad finns det att tänka på utanför?

Använd en lämplig och väderbeständig färg utomhus, se till att använda en lämplig bearbetningstemperatur och skydda de nymålade ytorna från damm och smuts.

Ссылка на основную публикацию