Impregnering eller tätning av plattor
Impregnering eller tätning av plattor
Skydda plattor från fläckar och smuts — med en impregnering. Läs den här artikeln för att ta reda på hur du gör detta på rätt sätt.
Impregnera eller täta kakel?
vattentäta plattor
Impregnering kan löna sig för att optimalt skydda ytan på plattor både inomhus och utomhus. För detta ändamål appliceras ett flytande medel som tränger djupt in i plattan och skapar ett skyddande lager. Detta ger många fördelar — impregnerade golvbeläggningar skyddas mot djup smuts, är lättare att rengöra och tar mycket långsammare emot fläckar och missfärgningar.
Impregnering används oftast när det handlar om ganska känsliga fina stengodsplattor eller varianter med öppen porstruktur (tänk t.ex. olika naturstenar). Ytan är dock inte förseglad, så materialet förblir öppet och andas.
video:
täta plattor
Å andra sidan finns det tätning av plattor. Med denna metod tränger tätningen inte in i kakelmaterialet, utan bildar ett skyddande lager på ytan. En typisk lotuseffekt skapas så att smuts och vätskor helt enkelt studsar av. Dessutom finns en extremt hög skyddsnivå mot mekanisk påverkan.
Eftersom plattans ytstruktur försämras går dock materialegenskaperna förlorade — plattor som andas bidrar då inte längre positivt till inomhusklimatet. Förändringar i färg är inte heller ovanliga. Av denna anledning används tätningar vanligtvis endast när det gäller stenplattor med stark yttre påverkan (som terrassplattor eller duschar).
video:
produktrekommendationer
När det kommer till impregnering av plattor bör en viktig produkt inte saknas — impregnering. När du gör ditt val, var uppmärksam på lämpligheten för ditt kakelmaterial samt förpackningsstorleken och eventuella appliceringsanvisningar. Gummiskrapor kan användas för att ta bort överskottsimpregneringen, som i sin tur ska vara av hög kvalitet.
Detta impregneringsmedel är designat för kakel av natur- eller konststen, så att förutom porslinsstengods och marmor även material som granit, skiffer och sandsten kan impregneras. Efter applicering skapas ett skydd mot fet, oljig och vattnig smuts som håller i upp till tre år. En förpackning innehåller 500 ml impregneringsmedel, med vilket du kan täcka en yta på upp till 20 m2.
Det är här
Efter att impregneringen har fördelats ska överskott tas bort. Denna gummiskrapa är idealisk för detta, som har en bredd på 450 mm och glänser med en kraftig design. Den exakta mekanismen möjliggör exakt arbete och är ihopkopplad med högkvalitativa material. Metallbaksidan är också lätt att rengöra.
Instruktioner: Impregnera plattor i 5 steg
- impregnering
- tvättmedel
- behållare för impregnering
- Borsta
- fläckfri rengöringstrasa
- eventuellt tätningsborste
1. beredning
Innan du påbörjar själva impregneringen måste några förberedande steg vidtas. Högsta prioritet är att säkerställa optimala förhållanden. Impregnering bör endast appliceras vid temperaturer mellan 10°C och 25°C. Se också till att det inte förutses regn för uteområdet. Stäng av golvvärmen inomhus innan du börjar.
Grundrengöring av plattorna. Se också till att plattorna är både torra och rena. Rengör plattorna noggrant med ett lämpligt rengöringsmedel och vänta tills de är helt torra igen. Annars riskerar du att av misstag fånga in fukt i plattorna.
Kontrollera behörighet. När plattorna har torkat bör impregneringens lämplighet testas på ett oansenligt provområde. För att göra detta, välj en liten del av brickorna som lätt kan täckas eller som är i ett hörn. Om resultatet på testplatsen inte är tillfredsställande bör du byta impregneringsmedlet.
2. Applicera impregnering
Häll impregneringen i den medföljande behållaren och plocka upp lite av medlet med borsten. Applicera sedan jämnt på golvplattorna med ett tvärslag – det betyder applicering åt ena hållet och spridning åt ett annat. Tätningsborstar kan även användas för större ytor.
3. Ta bort överskott
Eventuellt överskott av impregneringsmedlet ska sedan avlägsnas med en gummiskrapa för att säkerställa ett jämnt utseende på ytan. Om delar av överskottet redan har torkat kan de göras flytande igen med impregneringen.
4. Avsluta ytan
När överskottet har tagits bort kan efterbearbetningen av den impregnerade ytan påbörjas. Använd en rengöringsduk som inte fläckar (t.ex. en gammal kökshandduk eller en mopp för större ytor) och gnugga ytan. Detta tar bort de sista resterna som inte har trängt in i plattorna.
5. Låt torka
Äntligen spelar tålamodet in – impregneringen måste få torka tillräckligt länge. Se till att skydda ytan från fukt. Det är inte heller tillåtet att gå på den under torktiden. Beroende på typ av kakel och impregneringsmedel kan denna period skilja sig från varandra. Vanligtvis runt 24 timmar.
Möjliga problem och lösningar
Vid impregnering (och även tätning) av plattor kan det hända att ytan angrips. Då utvecklas matta och grova områden, och ökade smutsavlagringar kan också vara möjliga. För att förhindra detta problem bör du definitivt använda en testplats och kontrollera om medlet passar ditt material.
Vanliga frågor
Vilka plattor ska tätas och vilka ska impregneras?
Särskilt när det gäller natursten uppstår frågan om den ska tätas eller impregneras. Även om impregneringarna inte håller permanent, förändrar de inte materialegenskaperna. Tätningsmedel skyddar mot stötar och lämpar sig väl för glaserade eller polerade ytor.
Ska fogarna specialtätas?
Fogar ska endast specialtätas i områden med mycket fukt — tänk till exempel badrum, kök och terrasser. Annars kan sprickor och smuliga områden uppstå på grund av den frekventa kontakten med vatten.
Vad är skillnaden mellan tätning och impregnering?
Impregnering kännetecknas av att den tränger in i kakelmaterialet och bevarar plattornas naturliga egenskaper och färg. Sealers däremot fungerar som ett skyddande lager på plattorna och ger mer skydd, men påverkar ytstrukturen och färgen.
Hur impregneras plattor ordentligt?
Plattor impregneras bäst genom att impregneringsmedlet fördelas jämnt över den rengjorda ytan. Överskott måste avlägsnas innan impregneringen torkar i ca 24 timmar.